روحیه قریش بر اثر شکست در جنک بدر سخت افسرده بود. براى جبران این شکست مادى ومعنوى وبه قصد گرفتن انتقام کشتگان خود، بر آن شد که با ارتشى مجهز ومتشکل از دلاوران ورزیده اکثر قبایل عرب به سوى مدینه حرکت کنند. از این رو عمرو عاص وچند نفر دیگر مامور شدند که قبایل کنانه وثقیف را با خود همراه سازند واز آنان براى جنگ با مسلمانان کمک بگیرند. آنان توانستند سه هزار مرد جنگى براى مقابله با مسلمانان فراهم آورند.
دستگاه اطلاعاتى اسلام، پیامبر را از تصمیم قریش وحرکت آنان براى جنگ با مسلمانان آگاه ساخت. رسول اکرم صلى الله علیه و آله و سلم براى مقابله با دشمن شوراى نظامى تشکیل داد واکثریت اعضا نظر دادند که ارتش اسلام از مدینه خارج شود ودر بیرون شهر با دشمن بجنگد. پیامبر پس از اداى نماز جمعه با لشکرى بالغ بر هزار نفر مدینه را به قصد دامنه کوه احد ترک گفت.
صف آرایى دو لشکر در بامداد روز هفتم شوال سال سوم هجرت آغاز شد. ارتش اسلام مکانى را اردوگاه خود قرار داد که از پشتبه یک مانع وحافظ طبیعى یعنى کوه احد محدود مىشد. ولى در وسط کوه بریدگى خاصى بودکه احتمال مىرفت دشمن، کوه را دور زند واز وسط آن بریدگى در پشت اردوگاه مسلمانان ظاهر شود. پیامبر براى رفع این خطر عبد الله جبیر را با پنجاه تیر انداز بر روى تپهاى مستقر ساخت که از نفوذ دشمن از این راه جلوگیرى کنند وفرمان داد که هیچگاه از این نقطه دور نشوند، حتى اگر مسلمانان پیروز شوند ودشمن پا به فرار بگذارد.
پیامبر صلى الله علیه و آله و سلم پرچم را به دست مصعب داد زیرا وى از قبیله بنى عبد الدار بود وپرجمدار قریش نیز از این قبیله بود.
جنگ آغاز شد، وبراثر دلاوریهاى مسلمانان ارتش قریش با دادن تلفات زیاد پا به فرار گذارد. تیراندازان بالاى تپه، تصور کردند که دیگر به استقرار آنان بر روى تپه نیازى نیست.ازاین رو، برخلاف دستور پیامبر صلى الله علیه و آله و سلم، براى جمع آورى غنایم مقر نگهبانى را ترک کردند. خالد بن ولید که جنگاورى شجاع بود از آغاز نبرد مىدانست که دهانه این تپه کلید پیروزى است.چند بار خواسته بود که از آنجا به پشت جبهه اسلام نفود کند ولى با تیراندازى نگهبانان روبرو شده، به عقب بازگشته بود. این بار که خالد مقر نگهبانى را خلوت دید با یک حمله توام با غافلگیرى، در پشتسر مسلمانان ظاهر شد ومسلمانان غیر مسلح وغفلت زده را از پشتسر مورد حمله قرار داد. هرج ومرج عجیبى در میان مسلمانان پدید آمد وارتش فرارى قریش، از این راه مجددا وارد میدان نبرد شد. در این میان مصعب بن عمیر پرچمدار اسلام به وسیله یکى از سربازان دشمن کشته شد وچون صورت مصعب پوشیده بود قاتل او خیال کرد که وى پیامبر اسلام است، لذا فریاد کشید:«الا قد قتل محمد».( هان اى مردم، آگاه باشید که محمد کشته شد). خبر مرگ پیامبر در میان مسلمانان انتشار یافت واکثریت قریب به اتفاق آنان پا به فرار گذاردند، به طورى که در میان میدان جز چند نفر انگشتشمار باقى نماندند.
ابن هشام، سیره نویس بزرگ اسلام، چنین مىنویسد:
انس بن نضر عموى انس بن مالک مىگوید:موقعى که ارتش اسلام تحت فشار قرار گرفت وخبر مرگ پیامبر منتشر شد، بیشتر مسلمانان به فکر نجات جان خود افتادند وهر کس به گوشهاى پناه برد. وى مىگوید: دیدم که دستهاى از مهاجر وانصار، که در بین آنان عمر خطاب وطلحه وعبید الله بودند، در گوشهاى نشستهاند ودر فکر نجات خود هستند. من با لحن اعتراض آمیزى به آنان گفتم: چرا اینجا نشستهاید؟در جواب گفتند:پیامبر کشته شده است ودیگر نبرد فایده ندارد.من به آنها گفتم: اگر پیامبر کشته شده دیگر زندگى سودى ندارد; برخیزید ودر آن راهى که او کشته شد شما هم شهید شوید; واگر محمد کشته شد خداى او زنده است.وى مىافزاید که:من دیدم سخنانم در آنها تاثیر ندارد; خوددستبه سلاح بردم ومشغول نبرد شدم. (1)
ابن هشام مىگوید:انس در این نبرد هفتاد زخم برداشت ونعش او را جز خواهر او کسى دیگر نشناخت. گروهى از مسلمانان به قدرى افسرده بودند که براى نجات خود نقشه مىکشیدندکه چگونه به عبد الله بن ابى منافق متوسل شوند تا از ابوسفیان براى آنها امان بگیرد! گروهى نیز به کوه پناه بردند. (2)
ابن ابى الحدید مىنویسد:
شخصى در بغداد در سال 608 ه. ق. کتاب مغازى واقدى را نزد دانشمند بزرگ محمد بن معد علوى درس مىگرفت ومن نیز یک روز در آن مجلس درس شرکت کردم.هنگامى که مطلب به اینجا رسید که محمد بن مسلمة، که صریحا نقل مىکند که در روز احد با چشمهاى خود دیده است که مسلمانان از کوه بالا مىرفتند وپیامبر آنان را به نامهایشان صدا مىزد ومىفرمود:«الی یا فلان، الی یا فلان( به سوى من بیا اى فلان) ولى هیچ کس به نداى رسول خدا جواب مثبت نمىداد، استاد به من گفت که منظور از فلان همان کسانى هستند که پس از پیامبر مقام ومنصب به دست آوردند وراوى، از ترس، از تصریح به نامهاى آنان خوددارى کرده است وصریحا نخواسته است اسم آنان را بیاورد. (3)
فداکارى نشانه ایمان به هدف
جانبازى وفداکارى نشانه ایمان به هدف است وپیوسته مىتوان با میزان فداکارى اندازه ایمان واعتقاد انسان را به هدف تعیین کرد. درحقیقت عالیترین محک وصحیحترین مقیاس براى شناسایى میزان اعتقاد یک فرد، میزان گذشت او در راه هدف است.قرآن این حقیقت را در یکى از آیات خود به این صورت بیان کرده است.
انما المؤمنون الذین آمنوا بالله و رسوله ثم لم یرتابوا و جاهدوا باموالهم و انفسهم فی سبیل الله اولئک هم الصادقون .(حجرات:15)
افراد با ایمان کسانى هستند که به خدا ورسول او ایمان آوردند ودر ایمان خود شک وتردید نداشتند ودر راه خدا با اموال وجانهاى خود جهاد کردند. حقا که آنان در ادعاى خود راستگویانند.
جنگ احد بهترین محک براى شناختن مؤمن از غیر مؤمن وعالیترین مقیاس براى تعیین میزان ایمان بسیارى از مدعیان ایمان بود.فرار گروهى ازمسلمانان در این جنگ چنان تاثر انگیز بود که زنان مسلمان، که در پى فرزندان خود به صحنه جنگ آمده بودند وگاهى مجروحان را پرستارى مىکردند وتشنگان را آب مىدادند، مجبور شدند که از وجود پیامبر صلى الله علیه و آله و سلم دفاع کنند.هنگامى که زنى به نام نسیبه فرار مدعیان ایمان را مشاهده کرد شمشیرى به دست گرفت واز رسول خدا صلى الله علیه و آله و سلم دفاع کرد. وقتى پیامبر جانبازى این زن را در برابر فرار دیگران مشاهده کرد جمله تاریخى خود را در باره این زن فداکار بیان کرد وفرمود:«مقام نسیة بنت کعب خیر من مقام فلان و فلان»( مقام نسیبه دختر کعب از مقام فلان وفلان بالاتر است) ابن ابى الحدید مىگوید: راوى به پیامبر خیانت کرده، نام افرادى را که پیامبر صریحا فرموده، نیاورده است. (4)
در برابر این افراد، تاریخ به ایثار افسرى اعتراف مىکند که در تمام تاریخ اسلام نمونه فداکارى است وپیروزى مجدد مسلمانان در نبرد احد معلول جانبازى اوست. این افسر ارشد، این فداکار واقعى، مولاى متقیان وامیر مؤمنان، على علیه السلام است. علت فرار قریش در آغاز نبرد این بود که پرچمداران نه گانه آنان یکى پس از دیگرى به وسیله حضرت على علیه السلام از پاى در آمدند وبالنتیجه رعب شدیدى در دل قریش افتاد که تاب وتوقف واستقامت را از آنان سلب نمود. (5)
شرح فداکارى امام علیه السلام
نویسندگان معاصر مصرى که وقایع اسلام را تحلیل کردهاند حق حضرت على علیه السلام را چنانکه شایسته مقام اوست ویا لااقل به نحوى که در تواریخ ضبط شده است ادا نکردهاند وفداکارى امیر مؤمنان را در ردیف دیگران قرار دادهاند.ازاین رو لازم مىدانیم اجمالى از فداکاریهاى آن حضرت را از منابع خودشان در اینجا منعکس سازیم.
1- ابن اثیر در تاریخ خود (6) مى نویسد:
پیامبر صلى الله علیه و آله و سلم از هر طرف مورد هجوم دستههایى از لشکر قریش قرار گرفت. هر دستهاى که به آن حضرت حمله مىآوردند حضرت على علیه السلام به فرمان پیامبر به آنها حمله مىبرد وبا کشتن بعضى از آنها موجبات تفرقشان را فراهم مىکرد واین جریان چند بار در احد تکرار شد.به پاس این فداکارى، امین وحى نازل شد وایثار حضرت على را نزد پیامبر ستود وگفت: این نهایت فداکارى است که او از خود نشان مىدهد. رسول خدا امین وحى را تصدیق کرد وگفت:«من از على واو از من است» سپس ندایى در میدان شنیده شد که مضمون آن چنین بود:
«لاسیف الا ذوالفقار، ولا فتى الا علی».
شمشیرى چون ذوالفقار وجوانمردى همچون على نیست.
ابن ابى الحدید جریان را تا حدى مشروحتر نقل کرده، مىگوید:
دستهاى که براى کشتن پیامبر صلى الله علیه و آله و سلم هجوم مىآوردند پنجاه نفر بودند وعلى علیه السلام در حالى که پیاده بود آنها را متفرق مىساخت.
سپس جریان نزول جبرئیل را نقل کرده، مىگوید:
علاوه بر این مطلب که از نظر تاریخ مسلم است، من در برخى از نسخههاى کتاب «غزوات» محمد بن اسحاق جریان آمدن جبرئیل را دیدهام. حتى روزى از استاد خود عبد الوهاب سکینه از صحت آن پرسیدم. وى گفت صحیح است. من به او گفتم چرا این خبر صحیح را مؤلفان صحاح ششگانه ننوشتهاند؟ وى در پاسخ گفت: خیلى از روایات صحیح داریم که نویسندگان صحاح از درج آن غفلت ورزیدهاند! (7)
2- در سخنرانى مشروحى که امیر مؤمنان براى «راس الیهود» در محضر گروهى از اصحاب خود ایراد فرمود به فداکارى خود چنین اشاره مىفرماید:
هنگامى که ارتش قریش سیل آسا بر ما حمله کرد، انصار ومهاجرین راه خانه خود گرفتند. من با وجود هفتاد زخم از آن حضرت دفاع کردم.
سپس آن حضرت قبا را به کنار زد ودست روى مواضع زخم، که نشانههاى آنها باقى بود، کشید. حتى به نقل «خصال» صدوق، حضرت على علیه السلام در دفاع از وجود پیامبر صلى الله علیه و آله و سلم به قدرى پافشارى وفداکارى کرد که شمشیر او شکست وپیامبر شمشیر خود را که ذوالفقار بود به وى مرحمت نمود تا به وسیله آن به جهاد خود در راه خدا ادامه دهد. (8)
3- ابن ابى الحدید مىنویسد:
هنگامى که غالب یاران پیامبر پا به فرار نهادند فشار حمله دشمن به سوى آن حضرت بالا گرفت. دستهاى از قبیله بنى کنانه وگروهى از قبیله بنى عبد مناف که در میان آنان چهار قهرمان نامور بود به سوى پیامبر هجوم آوردند. در این هنگام حضرت على پروانهوار گرد وجود پیامبر مىگشت واز نزدیک شدن دشمن به او جلوگیرى مىکرد. گروهى که تعداد آنان از پنجاه نفر تجاوز مىکرد قصد جان پیامبر کردند وتنها حملات آتشین حضرت على بود که آنان را متفرق مىکرد. اما آنان باز در نقطهاى گرد مىآمدند وحمله خود را از سر مىگرفتند. در این حملات، آن چهار قهرمان وده نفر دیگر که اسامى آنان را تاریخ مشخص نکرده است کشته شدند. جبرئیل این فداکارى حضرت على علیه السلام را به پیامبر صلى الله علیه و آله و سلم تبریک گفت وپیامبر فرمود: «على از من و من از او هستم».
4- در صحنه جنگهاى گذشته پرچمدار از موقعیتبسیار بزرگى برخوردار بوده وپیوسته پرچم به دست افراد دلیر وتوانا واگذار مىشده است.پایدارى پرچمدار موجب دلگرمى جنگجویان دیگر بود وبراى جلوگیرى از ضربه روحى به سربازان چند نفر به عنوان پرچمدار تعیین مىشد تا اگر یکى کشته شود دیگرى پرچم را به دستبگیرد.
قریش از شجاعت ودلاورى مسلمانان در نبرد بدر آگاه بود. از این رو، تعداد زیادى از دلاوران خود را به عنوان حامل پرچم معین کرده بود. نخستین کسى که مسئولیت پرچمدارى قریش را به عهده داشت طلحة بن طلیحه بود. وى نخستین کسى بود که با ضربات حضرت على علیه السلام از پاى در آمد. پس از قتل او پرچم قریش را افراد زیر به نوبتبه دست گرفتند وهمگى با ضربات حضرت على علیه السلام از پاى در آمدند:سعید بن طلحه، عثمان بن طلحه، شافع بن طلحه، حارث بن ابى طلحه، عزیز بن عثمان، عبد الله بن جمیله، ارطاة بن شراحبیل، صواب.
با کشته شدن این افراد، سپاه قریش پا به فرار گذارد واز این راه نخستین پیروزى مسلمانان با فداکارى حضرت على علیه السلام به دست آمد. (9)
مرحوم مفید در ارشاد از امام صادق علیه السلام نقل مىکند که پرچمداران قریش نه نفر بودند وهمگى، یکى پس از دیگرى، به دستحضرت على علیه السلام از پاى در آمدند.
ابن هشام در سیره خود علاوه بر این افراد از افراد دیگرى نام مىبرد که در حمله نخستبا ضربات على علیه السلام از پاى در آمدند. (10)
منبع:
http://www.hawzah.net/Per/E/do.asp?a=EACFE1.htm
لیست کل یادداشت های این وبلاگ
احادیث امام سجاد (ع)
احادیث امام حسین (ع)
احادیث امام حسن (ع)
احادیث حضرت زهرا (س)
احادیث حضرت رسول (ص)
زندگینامه 14 معصوم
حضرت فاطمه(س)
امام باقر(ع)
احادیث امام محمد باقر (ع)
احادیث امام جعفر صادق (ع)
مقام قرآن(دین شناسی)
احادیث امام موسی کاظم (ع)
احادیث امام رضا (ع)
احادیث امام جواد (ع)
[همه عناوین(1518)][عناوین آرشیوشده]